e-mail

UH technika Bt.    HU 1012  Budapest Mátray u. 5-7 fsz 8

telefon: +36 70 3189318 

INJEKTORTISZTÍTÁSFogalomtár

 

Lambda

Ezzel a mérőszámmal fejezzük ki a benzin-levegő keverési arányát. A kémiailag tökéletes keveréket (tehát amikor pontosan annyi levegő van a keverékben, amennyi a teljes szénhidrogén mennyiség elégetéséhez szükséges), sztöchiometrikus aránynak nevezzük. Ha ennél kevesebb a levegő, akkor az égés után el nem égett szénhidrogének maradnak meg, valamint szén-monoxid, ha ennél több levegő van, akkor visszamarad az oxigén. Az égés eleve csak az optimális keverési arány környezetében jön létre, a katalizátorok működéséhez azonban jóval nagyobb pontosságra van szükség.

Lambdával jelöljük a rendelkezésre álló levegő és az elméletileg szükséges levegő arányát. Ha éppen az elméletileg szükséges arányt állítottuk be, úgy a lambda = 1, ez azonban nem jelenti azt, hogy ez minden szempontból optimális lenne.

A motor teljesítménye a lambda = 0,85 környékén legnagyobb, a fogyasztása pedig 1,1 környezetében legkisebb. Régebben léteztek is ilyen paraméterekkel működő motorok, napjainkban viszont a katalizátoros működés miatt előírás a lambda 0,97 – 1,03 tartományában maradni. A környezetvédelem ma a legfontosabb szempont. A lambdaértéket a lambdaszonda méri működés közben, majd a motorvezérlés végzi el a szükséges korrekciót.

 

 Ultrahang

Az emberi fül számára már nem hallható, 20000 Hz-nél nagyobb frekvenciájú mechanikus rezgés.
Ami a tisztítás során hallatszik, az a rezgéskeltés során keletkező alacsonyabb frekvenciájú hangok összege.

 

 Szállított mennyiség

Az injektorok által átengedett tüzelőanyag függ a fojtó keresztmetszet két oldala közötti nyomáskülönbségtől, a folyadék tulajdonságaitól, a hőmérséklettől és a szeleptű nyitásidejétől.
Mivel egyetlen szelepnyitás alatt kijövő benzint nem lehet megmérni, ezért:
- a mérést előre megadott ideig végezzük,
- a szelepeket azonos módon (azonos nyitásidővel és frekvenciával) vezéreljük,
- mérésre ugyanazt a folyadékot használjuk,
- a nyomást a mérés alatt állandó értéken kell tartanunk.
A mérés eredménye összehasonlításra alkalmas, nem abszolút átfolyás mérésére – erre nincs is szükség, mivel az injektorok ugyanabban az autóban vannak.

 

 Sugárkép

Az injektorok a benzint egy vagy több kúp alakú sugárban fecskendezik be. Ezek irányszöge, illetve kúpszöge határozza meg, hogy milye lesz a befecskendezett mennyiség térbeli eloszlása.
A sugarat általában a szívószelepre szokás irányítani, ezzel hűtjük a szelepet és párologtatjuk a benzint.
A befecskendezés során a benzin apró cseppekre szakad. Minél kisebbek a cseppek, annál nagyobb a relatív felületük, tehát annál könnyebben reagálnak az oxigénnel.

 

Mikron

A milliméter 1/1000-ed része

 


Vissza a főoldalra

Vissza a tartalomhoz