e-mail

UH technika Bt.    HU 1012  Budapest Mátray u. 5-7 fsz 8

telefon: +36 70 3189318 

INJEKTORTISZTÍTÁS


Injektorváltozatok

Hengerenkénti befecskendezés (felülről táplált)


 

Az injektor az egyik legpontosabban megmunkált alkatrész az egész autóban. Hogyan lehetne ellenőrizni a belső alkatrészek méreteit, holtjátékát? Közvetlenül természetesen sehogyan sem, viszont amennyiben megmérjük a dinamikus szállított mennyiséget több munkapontban, képet kapunk az alkatrész működéséről. Ehhez pontosan reprodukálható módon kell vezérelnünk, miközben a valós viszonyokat szimuláljuk.

Az injektor bemenő furatában egy szűrő van, ennek kell megvédenie a szilárd szennyeződésektől. Élettartama során a szita eldugul, ebben az esetben ki kell cserélni, másként lecsökkenti az átfolyó mennyiséget.

(Az injektor karbantartás során annak szűrőjét ugyanúgy ki kell cserélni, mint az olajszűrőt olajcsere alkalmával)

A szeleptűt az átáramló benzin hűti. Gázüzem esetén nincs benzináram, ezért túlmelegszik a tű és az ülék, lerakódások alakulnak ki .


 

Alkatrészek:

1 bemeneti szűrő
2 elektromos csatlakozó
3 tekercs
4 szeleptest
5 mozgórész
6 szeleptű vezető (alul az ülékkel)
7 szeleptű


A régebbi injektorok tekercsének ellenállása 2 – 3 ohm volt,
az újabbaké 14 – 16 ohm.

Hengerenkénti befecskendezés (oldalról táplált)


 

A benzin ebben az esetben oldalról jut be a szelepbe, az injektorok egy közös elosztócsőbe vannak ültetve. A körülöttük levő benzin a hűtőfolyadék szerepét is ellátja.

A gumigyűrűket minden szét-összeszereléskor cserélni kell, másként szivárogni fog a rendszer.

Központi befecskendezés (mono-)


 

A benzin ebben az esetben is oldalról jut be a szelepbe, de egyetlen szelep van. Amennyiben annak szállított mennyisége nem megfelelő, a motor el sem indul.

Központi befecskendezésnél a benzin még a közös szívócsőbe kerül, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, ezért nagyon lényeges a jó porlasztás, másként az egyes hengerekben különböző lesz a keverék összetétele.tovább >>>>>

Vissza a főoldalra

Vissza a tartalomhoz